Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie
Cukinia, przez wiele osób nazywana także kabaczkiem), jest tanim i łatwo dostępnym warzywem. Na ogół leży obok bakłażanów, dyń i selerów naciowych. Może mieć różny kształt i rozmiar. Cukinie wyhodowane na własny użytek często osiągają imponujący rozmiar. Potrafi tygodniami leżeć w lodówce, a my zastanawiamy się, co zrobić z tym warzywem. Po kilku dniach decydujemy się na leczo. Czy to aby na pewno wszystko, na co stać to warzywo? A może powinniśmy zacząć je doceniać?
Cukinia może być zupełnie zielona, żółta lub pasiasta. Niektóre osiągają nawet 40 cm długości (obwód równie duży) i ważą kilka kilogramów. Warto jednak kupować mniejsze cukinie – wtedy są najsmaczniejsze.
Cukinia – co w niej znajdziemy?
Może się wydawać, że cukinia nie ma żadnego smaku, ale zdecydowanie lepiej opisać go jako „łagodny”. Jest lekkostrawna i nie dominuje potrawy. Znajdziemy w niej:
-
potas,
-
magnez,
-
żelazo,
- witaminę A,
- fosfor,
- kwas foliowy,
-
witaminę C,
-
beta-karoten,
-
witaminę PP,
-
witaminę B1
- i wiele innych składników odżywczych.
W 100 g cukinii znajduje się jedynie 21 kalorii, dlatego też warzywo idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej.
Cukinia – cudowne właściwości prozdrowotne
Cukinia sprzyja odchudzaniu
Cukinia jest warzywem o niskiej zawartości skrobi, o minimalnej ilości kalorii, co czyni ją idealnym elementem diety odchudzającej. Ponadto znajdziemy w niej mnóstwo błonnika i wody, co zdecydowanie ułatwia redukcję masy ciała. Cukinia nie powoduje skoków glukozy we krwi, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej i nie powoduje wahań apetytu. Pomaga więc zdrowo się odżywiać i nie podjadać.
Cukinia dla serca
Cukinia ma niską zawartość cholesterolu, tłuszczu i sodu, ale za to dużo potasu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ krwionośny, regulując ciśnienie krwi i zapobiegając odkładaniu się cholesterolu.
Cukinia wspiera układ odpornościowy
Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C, znanego antyoksydantu, który wspiera pracę układu odpornościowego i chroni przed wieloma, rożnymi chorobami.
Cukinia spowalnia starzenie się
Obecność karotenoidów w cukinii pomaga odmładzać komórki w organizmie i zapobiega starzeniu się organizmu. Ze względu na wysoką zawartość wody, witaminy C i ryboflawiny, kolagen w skórze utrzymuje się na dobrym poziomie.
Cukinia poprawia przemianę materii
Dzięki dużej zawartości błonnika, cukinia może przyspieszyć przemianę materii, a co za tym idzie uchronić nas przed zaparciami i stanami zapalnymi jelit. Udowodniono, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Cukinia jest bardzo cennym warzywem dla kobiet ciężarnych, ponieważ zawiera kwas foliowy, który zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu oraz składników odżywczych, które wzmacniają mięśnie i regulują ciśnienie krwi.
Cukinia – dieta
Leczo to nie jedynem danie, które można przygotować z cukinii. Niewiele osób ma świadomość, że cukinie można jeść na surowo. Rewelacyjnie smakują także jej kwiaty (niektórzy smażą się w cieście naleśnikowym). Cukinie można też smażyć, piec, grillować i gotować na parze. Sprawdzi się jako dodatek do ciast, placków, zup, sałatek i dań mięsnych. Można ją faszerować, a po odpowiednim pokrojeniu może nawet udawać makaron tagliatelle.